Vasaloppet 2018

Vasaloppet ble et langt og hardt renn med nysnø og tunge forhold. Vinnertiden ble over 4 timer og 24 minutter, og i følge pulsklokka forbrant jeg hele 5566 kalorier fra Sälen til Mora!  Løpsopplegget og taktiske valg preget derfor årets Vasalopp!

De siste dagene i forkant av Vasaloppet blir brukt til mye bilkjøring og skitesting. Ofte endrer føret seg mye fra Sälen kl 0800, til Mora kl 1200. Derfor er det viktig å finne de skiene som fungerer best på slutten, og samtidig er gode nok i starten. I år var valget enkelt, det var kald og fin snø hele veien, takket være den gode vinteren vi opplever i år. 

Mitt beste par med kald slip og medium kald slip var like, og ble testet nær toppen av første bakken før start. Jeg valgte skiene med medium kald slip, i tilfelle det skulle bli litt mildere utover dagen. Jeg kjørte ned bakken og gikk over startflaten til start. Synet av 16 000 skiløpere oppstilt som en hær med orker er et mektig syn, som gjør at man skjønner hvorfor startnumrene til Vasaloppet blir revet vekk på under noen minutter.

Ut fra start merket jeg tidlig at nysnøen gjorde sporene tråe, spesielt for de som gikk først. Det gikk derfor sakte opp første bakken, og tetfeltet ble større og større forbi Smågan (9km) og mot Mångsboderna (24km). Jeg bestemte meg tidlig for å ligge langt bak i feltet, for å spare mest mulig krefter. Ulempen med det er at det er veldig mange ekstremt ivrige løpere, som staker, ploger, banner og kjefter om hverandre. Jeg kom heldigvis unna det uten uhell og med fylte energilagre. To løpere orket ikke å vente, og stakk fra hovedfeltet i første bakken, og hadde på det meste 6 minutters ledelse! Det er ikke dagligdags i moderne langløp, men det tunge føret gjorde at taktiske valg kanskje ble like viktig som i sykkelritt, og det er jo gøy å oppleve for en langrennsløper!

Som dere kan se på pulskurven min over har jeg høyest puls midt i første bakken etter et par kilometer. Det føltes ikke sånn, men puls i skirenn samsvarer ikke alltid med følelse. Lite oppvarming og adrenalin spiller nok en stor rolle, og ut over de første myrene mellom 10 og 20 km sank pulsen, og jeg var faktisk nede i intensitet 1 (rolig langtur)!

Vi passerte Evertsberg og halvgått renn etter over 2 timer og 25 minutter! Jeg skjønte at jeg måtte begynne å komme meg framover i feltet, og at det snart kom til å bli satt høyere fart. Jeg holdt meg i nærheten av Andreas Nygaard, som jeg skjønte var sterk og kunne være en fin rygg framover i feltet.

Fra Oxberg og 30 km igjen begynte det å sprekke opp skikkelig, og mange helter måtte slippe bakskiene til løperen foran. Jeg hadde heldigvis krefter til å være med Nygård, selv om det gikk jevnt hardt for å hente inn utbryterne. Ved 20 km igjen hentet hovedfeltet inn siste utbryter Joar Thele. Men farten roet seg ikke av den grunn. Tore Berdal stakk nemlig fra hovedfeltet like før vi hentet Thele, og jeg merket plutselig at jeg var siste løper som hadde mulighet til å være med hovedfeltet. Berdal fikk over minuttet på oss mellom 15 til 10 km før mål, men evigunge Anders Aukland og Markus Ottosson fra Lager 157 Ski Team sørget for at Berdal ble hentet 3 km før mål. Tetgruppen var da på 20 mann, med undertegnede bakerst, veldig veldig sliten.

Inn i Moraparken begynte jeg å føle meg bedre og prøvde etter beste evne å posisjonere meg til spurten. Det klarte jeg, og lå brukbart plassert mot de siste to kulene, 500 meter før mål. Jeg hadde Tord Asle Gjerdalen på bakskiene, som ropte på meg for å få meg til å gå fortere. Det hadde jeg ikke sjans til, dessverre for oss begge. Inn på oppløpet lå jeg på ny bakerst i feltet, og klarte ikke avansere. Jeg ble liggende i målområdet lenge, veldig fornøyd med å være med teten inn, men med en liten skuffelse over at kreftene ikke holdt til en god spurt. 

Jeg trodde faktisk jeg lå rett ved målstreken, men når jeg reiste meg opp lå jeg 15 meter lenger inn i målområdet, og jeg forstod vel da hvor sliten jeg hadde vært på slutten.

Jeg fikk tydeligvis ut alt jeg var god for i helga, og kan derfor leve godt med at det holdt til 16. Plass og 10 sekunder bak Andreas Nygård i den 94. Utgaven av Vasaloppet.

Passering Evertsberg 45 km (Foto: Visma Ski Classics)

Vetle