Marcialonga 2018

I Nord-Italia finner man en dal som heter Val di Fiemme. Her er det flere ganger blitt arrangert ski-VM, her finner man monsterbakken fra Tour de Ski og her arrangeres hvert år det 70 kilometer lange turrennet Marcialonga mellom Moena og Cavalese.

Sist helg gikk årets utgave av Marcialonga av stabelen, og Vetle Thylis lag Team Norgeshus Maxpulse stilte med tre totninger på startstreken; Vetle Thyli selv, Ola Sandbæk og Paul Håvard Østby.

Vetle Thyli er inne i sin tredje sesong i langløpssirkuset. Etter to år med Team United Bakeries startet han før denne sesongen opp sitt eget lag. I følge reglementet kan man ikke være et lag alene, så Vetle ringte rundt til langrennsinteresserte venner og kjente helt til han hadde samlet et lag bestående av en langrennsløper, en musiker, en proffbokser, en komiker og to studenter. På flere av langløpene i Europa har han likevel vært eneste team-medlem på startstreken, men denne gangen fikk han altså selskap av Sandbæk og Østby.
Trioen reiste med turarrangøren Maxpulse, og var i Cavalese fra torsdag til mandag. Hotell Trunka Lunka høres ut som det er hentet fra Roald Dahls verden, men var et bra hotell bare et steinkast fra målseilet i Marcialonga. Et perfekt sted å lade opp til «den lange marsjen», som er den norske oversettelsen. Fredag var det skitesting på programmet. Her skulle man kanskje tro at Østbys ski med glider fra i fjor og litt blå ekstra på midten ville gli dårligere enn Thylis topp preparerte ski, og det gjorde de også.
Lørdag ble tilbragt på VM-stadion i Val di Fiemme med vafler og toddy, samt at trioen prøvde seg på den tre kilometer lange avslutningsbakken. Vetle og Paul kom her fram til et veddemål: Dersom Vetle slår Paul med mindre enn et minutt per kilometer må han ha standup i minst ti minutter på et offentlig show. Dersom avstanden blir mer enn et minutt per kilometer må Paul stake hele Birkebeinerrennet neste år.

Søndag klokken åtte smalt startskuddet. Vetle sto i andre rekke (startnummer 83), kom seg godt i gang og var nesten i tet opp de første bakkene. Paul hadde fått tildelt startplass i eliten, følte seg som en fisk på land bland racerne, ble sterkt preget av høyt tempo og måtte ta en timeout allerede etter tre kilometer. Ola startet optimistisk med høy fart og et mål om å komme under tre og en halv time.

Utover i løpet viste det seg at Vetle hadde en god dag på jobb. Han hadde gode ski og bra dagsform, var lå godt plassert i tet etter fire mil. Dessverre hadde han et uhell med en stav, og det tappet krefter å ta igjen feltet etter dette. Han kom seg likevel tilbake i tetfeltet og lå på tredjeplass over en trang bro bare 5-6 kilometer før mål. I den siste bakken opp mot mål tok kreftene slutt, der han mistet en del plasseringer og havnet til slutt på 26.plass. Med en sluttid i nærheten av den tidligere løyperekorden !

Ola hadde også en god dag i sporet. Maktet å stake seg gjennom hele løypa og klarte målet sitt med tre sekunders margin!

Paul hadde ikke feste til tross for klister under skia, og endte opp med å stake det aller meste av de sju milene likevel. Ti kilometer før mål lå han bra an til å vinne veddemålet, men den siste bakken ble lang og bratt, slik at avstanden fram til Vetle i mål ble på 1.08 per kilometer. Så da er det bare å begynne staketreningen!

Marcialonga er et fantastisk renn, med herlig liv langs løypa. Spesielt i byene, der løypa er lagt midt i gatene på tilkjørt snø. Det er full enighet i Team Norgeshus Maxpulse om at innspurten i Birkebeinerrennet må flyttes til Gågata på Lillehammer. Det vil bli en fantastisk folkefest!

Paul Håvard – Team Norgeshus Maxpulse