De syv søstre på under 10 timer
Turen over de syv søstrene i Sandnessjøen er en helt fantastisk. Fra Breitind i sør til Botnkrona i Nord. For de fleste er én eller to av disse toppene nok på en dag, med rette. Terrenget er preget av bratte sider og stor stein. Dette kan oppleves tøft, og kan slite ut selv de aller best trente over tid.
Toppene ligger stort sett rundt 1000 meter over havet, og starten for samtlige ligger +/- 100 moh. Så stigning blir det uansett hvor mange av toppene som skal bestiges.
Start:
Kommer du fra nord, er det første avkjøring til venstre etter å ha passert krysset mot Søvik ferjekai. Her finner du en forholdsvis romslig parkeringsplass, med plass til rundt 30-40 biler. Klokken 8 om morgenen skal det ikke være vanskelig å finne plass her.

Utstyr:
Sekk
Vi hadde med oss en liten sekk hver, på cirka 15 liter. Med oss av klær hadde vi en vindtett jakke og en overdel av ull. Været var på får side, så vi fikk ikke bruk for noe av dette. Men det klager vi ikke på.
Ellers hadde vi med et lite førstehjelpsskrin, sportstape, kart og kompass. Turen er tøff for beina, og med svekkede muskelreflekser spesielt mot slutten av turen stiger sannsynligheten for skader. Så førstehjelpsutstyr er et «must».
Sko
Velg sko etter fart og kondisjon. Går man rolig tur og tenker å bruke 15+ timer kan man godt bruke stødige fjellsko.
Vi brukte røffe løpesko, Hoka Speedgoat 4. Disse kan anbefales på det varmeste, rett og slett de beste skoene jeg noensinne har hatt på meg. Hoka byr som vanlig på god demping, men denne skoen gir også eksepsjonelt grep på stein og berg. Der andre slet med sine fjellsko, vandret vi rett frem uten problem. Overmaterialet er også stivere enn på en vanlig løpesko, som gjør de både slitesterke og stabile. Anbefales!
Mat & drikke
For oss var det viktig å planlegge hva og når vi skulle spise og drikke underveis på turen. Vi har erfaring med at vi fort kan bli ivrige, og glemmer å få i oss næring på turene. På turer opp til 4 timer går dette greit, men når de syv søstrene skal bestiges kan man ikke slurve her. Derfor satte vi opp en plan på dette, som vi fulgte til punkt og prikke for å sørge for at vi holdt trykket oppe hele veien til mål.
Plan:
Hver 50.- minutt: stopp med mat og drikke.
- Turmiks med nøtter første del av turen, sjokolade etter Tvillingene)
- Hver 3. stopp besto av mat, det vil si noen skiver brød eller Polarbrød.
Midt mellom disse stoppene tok vi oss også litt vann.
Konkret plan:
0:25: vann
0:50: vann + turmiks
1:15: vann
1:40: vann + turmiks
2:05: vann
2:30: vann + 2 brødskiver
Osv…
Breitind 984 moh
Tid: 1:23
Stigning: 20-25 grader
Høydemeter: 900

Turen begynner ganske slakt med 10-15 graders stigning og byr på en god anledning til å bli varm i kroppen før stigningene drar seg til. Her er det godt merket og oversiktlig, så turen går som en lek. Toppen er bred og fin, og gir god utsikt mot resten av turen.
Ned fra Breitind følger man en liten dal som er forholdsvis bratt og preget av en del løs stein. Her skal man følge med litt, slik at man ikke sparker av gårde en stein i retning noen under, det kan få fatale følger.

Kvasstind 1010 moh
Tid: 2:58
Stigning: 29-36 grader
Høydemeter: 550

Kvasstind er turens hardeste topp. Den er bratt, og preget av mye stor stein. Stien er godt merket, og byr ikke på noen utfordring slik sett. Her kan man også velge å legge igjen sekkene i bunnen av stigningen, og dermed spare seg noen høydemeter med ekstra kilo. Vi valgte å ta med oss sekkene, rett og slett for å kunne holde oss til planlagt skjema for mat og drikke. Vi har en tendens til å glemme pausene med mat og drikke, så vi bestemte oss for at å følge oppsatt skjema var viktigere for oss.
I bunnen av Kvasstind går det ei ordentlig elv, som man bør utnytte til å fylle opp lagrene med drikke. Det kommer noen små bekker og «sikkel» etter dette, ikke alle like fristende som drikkevann, så vi var fornøyde med beslutningen om å klare oss med drikke herfra til mål uten påfyll.

Transport: 4 kilometer
Høydemeter: 250

Transportetappen fra Kvasstind til Tvillingene kan oppleves som seig. Tiden strekker seg mot 5 timer, og man står fortsatt bare med 2 av 7 topper unnagjort.
Dette er også grunnen til at det anbefales å gå turen fra sør til nord. Denne etappen fulgt av stigningen mot toppen av Kvasstind kan fort knekke kropp og moral på tur fra nord til sør.
Premien etter de 4 kilometerne er at toppene kommer tettere, en nydelig følelse etter å ha jobbet i mange timer for de første to.

Tvilling 980 moh
Tid: 5:25
Stigning: +/- 20 grader
Høydemeter: 250

Stigningen mot den første tvillingen er jevn og fin, og byr på få utfordringer. Etter Kvasstind fremstår denne enkel.
De siste par hundre meterne mot toppen er brattere, og utsikten fra toppen mot Kvasstind er rett og slett spektakulær.

Andre Tvilling 940 moh
Tid: 5:40
Stigning: 10-12 grader
Høydemeter: 60
Tvilling nummer to er enkel, en liten haug sammenlignet med de foregående toppene.
Man kan legge igjen sekkene på begge tvillingene. På den første tvillingen er dette greit å gjøre, men på den siste tvillingen gir det nesten ingen mening.

Skjerdingen 1037 moh
Tid: 6:21
Stigning: 17-20 grader
Høydemeter: 280

Tvillingene og Skjerdingen er tydeligvis populære turer, og her møter vi mye folk. Av en god grunn også. Toppene er fine, og ligger forholdsvis tette. De byr dermed på en ypperlig mulighet til å plukke 3 av søstrene på relativt enkelt vis.
Stigningen mot Skjerdingen er jevn og fin, ikke noe problem noe sted.

Obs: På vei ned fra Skjerdingen mot Grytfoten er én av to steder på turen hvor vi opplevde merkingen som noe utydelig. Et par hundre meter fra toppen kommer man til en stor stein med Grytfoten merket venstre og Tvillingene høyre, her skal man gå på rundt steinen og følge ryggen nedover. Vi havnet 30-40 meter til høyre for stien, men hentet oss raskt inn.
Videre nedover går man rett og slett på slett berg enkelte steder. Vær obs her, spesielt om det er vått.
Grytfoten 1019 moh
Tid: 7:17
Stigning: 20-22 grader
Høydemeter: 190

Stigningen mot Grytfoten er fint merket. Eneste å bemerke her er at det kommer noen store steiner hvor det kan være greit å hjelpe hverandre opp. Utsikten på toppen er veldig fin, og gir en fin utsikt mot turens siste topp, Botnkrona. Den motivasjonsboosten settes pris på, beina begynner å merke kjøret litt her.

Botnkrona 1072
Tid: 8:08
Stigning: +/- 30 grader
Høydemeter: 250

Botnkrona er helt nydelig. Skulle vi valgt oss ut én topp, hadde det blitt denne. Det ligger noen snøflekker på veien fra Grytfoten som kan by på litt utfordring, men for oss gikk det fint. Toppstøtet mot selve krona er ikke spesielt langt, men veldig bratt. Etter 8 timer i fjellet kjennes dette i beina. Belønningen er turens fineste utsikt! I sør ligger søstrene om perler på en snor, alle forsert tidligere på dagen. For en følelse! Her oppe er det lett å føle at man er ferdige med turen, skal bare cruise ned til bilen. Det viste seg å være feil, 1000 høydemeter nedover fjellet etter 3500 opp og 2500 ned i beina var alt annet enn en sjarmøretappe.

Mål 95 moh
Tid: 09:45
Distanse: 6 kilometer
Høydemeter: – 980

Obs: Merkingen i bunnen av Botnkrona er ikke så enkel å se når man kommer ovenfra. Merk dere hvor den er på vei opp, så slipper dere å gå de ekstra høydemeterne ned for å peke ut krysset.
De 6 kilometerne ned fra toppen er lengre enn man tror. Trå varsomt, her begynner svekkede muskler, sener og reflekser å gjøre seg gjeldende.
Der er verdt å merke seg at man er ferdig med det aller meste av nedstigningen når man kommer til oppdemte Fjellsåsdammen, herfra følger man en sti som går slakt nedover.
Her valgte vi litt lett løping for å være sikre på å nå målet, men det hadde vi ikke trengt.
Kommer man til vannet på under 9:30, rekker man fint under 10 timer totalt om man fortsetter i samme tempo til mål.

Målet nådd, denne turen vil bli husket lenge!
God tur!
